Nepečené cukroví 3

Doutníky
Suroviny:
• 300 g piškotů nebo polámaného cukroví
• 70g hrozinek máčených v rumu
• 150 g hruběji mletých ořechů
• 1 balíček kandovaného ovoce
• 1 vanilkový cukr
• 5-6 lžic rumu
• šťáva z jednoho citrónu
• 3 lžíce rybízové marmelády
• 100 g rozpuštěného másla

Postup přípravy:
Všechny suroviny smícháme a dle hustoty přidáme buď marmeládu nebo rum. Tvoříme malé doutníčky, které necháme ztuhnout. Pak je máčíme v čokoládové polevě a po ztuhnutí ještě příčně postříkáme buď bílou nebo tmavou čokoládou.



• Ořechové špičky
Suroviny:
• 300 g másla
• 300 g mletých oříšků
• 300 g mletých piškotů
• 2 lžíce cukru moučky
• 100 ml rumu.

Postup přípravy:
Piškoty a ořechy nastrouháme na strojku, přidáme máslo, cukr a rum. Hmotou vyplníme formičky tzv. "včelí úly", vypláchnuté teplou vodou (pro snažší vyklopení). Po vyklopení ořechové špičky lepíme, nejlépe rybízovou marmeládou, na kolečka dětských piškotů. Na závěr je polejeme rozehřátou čokoládou.

Kokosová roláda

150g másla, 150g Omegy, 1/2 kg krupice, 1/2 kg práškového cukru, 5 lžic rumu, 8-10 lžic mléka, kokos dle potřeby, kakao, červené barvivo
Na ztuž. tuku osmažíme krupičku, přidáme mléko, rum a vřelé máslo, dále cukr a kokos. Rozdělíme na třetiny, jednu necháme světlou, druhou obarvíme kakaem a třetí červeným barvivem. Vyválejí se placky, dají na sebe a srolují. Pokud se s tím špatně pracuje, udělá se několik menších roládek.
Krupice se po osmažení musí mlékem, rumem a tekutým máslem spařit, aby nebyla tvrdá.

Roláda z esíček

1 krabice esíček, 150g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, vařená silná a vychlazená černá káva.
Náplň: 120g másla, 50 pr. cukru, 1 žloutek
Esíčka nameleme, smícháme s cukrem a kakaem a podle potřeby přilijeme černou kávu. Uděláme vláčné těsto a ihned přikryjeme mikrotenem, aby nevyschlo. Našleháme náplň ze surovin. Těsto vyválíme mezi mikrotenem, natřeme náplní, svineme do rolády a povrchu posypeme krystalem. Dáme do chladna ztuhnout a pak nakrájíme.

Vynikající kuličky z ovesných vloček

160g ovesných vloček, 1 lžíce práškového cukru, 80g másla, 100g pr. cukru, 1 vanil. cukr, 1 lžíce rumu ,na obalení - práškový cukr, kakao
Vločky opražíme na části másla, pak přidáme lžíci cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Vychladíme a pak nameleme na jemný prášek. Smícháme s ostatním cukrem, zbytkem rozpuštěného másla, van. cukrem a rumem. Ze začátku je hmota spíš řídká, ale tím, jak chladne, tuhne a kuličky se musí pořádně mačkat.

Kapučíno kuličky

Ingredience:
100 g bílé čokolády,
1 lžíce másla,
1 lžíce šlehačky,
50 g mletých mandlí,
50 g moučkového cukru,
1 sáček kapučína např. Nescafé ( na přípravu jednoho šálku ).
Příprava:
Čokoládu s máslem rozpustit ve vodní lázni, smíchat se smetanou, mandlemi, cukrem a půlkou kapučína. Nadělat kuličky, které obalíme ve zbytku kapučína.
Krowky
Ingredience:
800 g kryštálového cukru,
2 balíčky vanilínového cukru,
2 dl mlieka,
1 sladené kondenzované mlieko (Salko),
6 lyžíc plnotučného sušeného mlieka,
1 stužený tuk (Omega).
Příprava:
250 g cukru skaramelizujeme, pridáme mlieko, zvyšok cukru, vanilkový cukor a kondenzované mlieko. Túto zmes za stáleho miešania varíme 45 minút. Po odstavení pridáme stužený tuk, premiešame a pridáme sušené mlieko. Masu vylejeme na vymastený plech a necháme stuhnúť. Nakrájame na kúsky.

Krupicové kuličky

Ingredience:
20 dkg krupice
12 dkg másla
20 dkg mouč. cukru
rum podle chuti
kokos na obalení
Příprava:
Krupici dusíme na másle- nesmí zežloutnout.
Do vychladlé hmoty přidáme cukr a rumu tolik, aby se hmota spojila.
Vytvarujeme kuličky, namáčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokosu.

Salonky na vánoční stromeček

Ingredience:
500 g kostkového cukru,
1,5 dl vody,
libovolná příchuť
Příprava:
Cukr s vodou dáme do nádoby, přikryjeme pokličkou a vaříme až se začnou dělat velké bubliny. Emailový plech nebo pekáč vypláchneme studenou vodou, nalijeme na něj uvařený sirup, povrch cukru postříkáme studenou vodou a necháme vychladnout.

Vychladlý cukr mícháme novou, nepoužitou vařečkou tak, že ho taháme ze strany na stranu, dokud úplně nezbělá. Takto připravený fondán na velmi mírném ohni za stálého míchání ohřejeme (vařit se nesmí), přidáme libovolnou příchuť, nalejeme na vál, zformujeme do čtverce, a když trošku ztuhne, nakrájíme ho na podlouhlé kousky.

Když bonbóny ztvrdnou, balíme je do ozdobných papírků.
Připravený fondán můžeme také vykrajovat formičkami

Fondán:
je to v podstatě cukrová glazura, která se zahřátím maximálně na 40°C a přidáním bílků dá se snadno roztírat.
Fondánová glazura dodává dortům, dortíčkům a drobnému pečivu
(petit fours) obzvlášť slavnostní ráz.

Žloutkové nepečené bonbóny

Ingredience:
4 dkg másla,
12 dkg cukru,
2 natvrdo vařené žloutky,
1 lžíce mletých oříšků,
několik kapek likéru nebo rumu,
jemně prosáté piškotové drobečky,
kandované ovoce
Příprava:
Máslo utřeme s cukrem, přidáme rum a sítem protřené vařené žloutky. Děláme kuličky, do středu dáme kandované ovoce a bonbóny balíme ve strouhaných oříškách smíchaných s jemnými piškotovými drobečky.

Kokosový salám

2 vejce
100g moučkového cukru
250g sušenek (BeBe, Albert)
2 lžíce lískových oříšků
hrst rozinek
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
250g ztuženého tuku
1 vanilkový cukr
3 lžíce kandovaného ovoce
2 lžíce kokosu do těsta
100g kokosu na obalení
Vejce rozklepneme a v míse je utřeme za postupného přidávání cukru. Sušenky rozdrobíme a přidáme do vaječné hmoty. Postupně přidáme vanilkový cukr, kakao, rum, rozinky, nakrájené kandované ovoce, mleté oříšky, kokos a nakonec po kouscích tuk. Směs pečlivě promícháme. Z tuhého těsta vytvarujeme 2-4 šišky, které obalíme v kokosu. Zabalíme do fólie a uložíme do chladna. Krájíme až před podáváním.

Mandlový salám

200g moučkového cukru
250 g ztuženého tuku
150g mandlí
2 vejce
300 g piškotů
3 lžíce rumu
30g kakaa
růžové potravinářské barvivo
kokos na obalení
Cukr smícháme s tukem a utřeme, postupně přidáme pokrájené mandle, vejce, rozdrobené piškoty a rum. Vše promícháme a smísíme v těsto, které rozdělíme na tři stejné díly. Do jednoho dílu vpracujeme kakao, do druhého růžové barvivo a třetí díl necháme bílý. Všechny tři díly vyválíme do válečků, položíme je na celofán vysypaný kokosem, zabalíme a dáme do chladna. Krájíme těsně před podáváním.

Datlové pralinky

200g datlí
100g marcipánu
Poleva:
40g čokolády na vaření
10g másla
Datle rozřízneme, vypeckujeme a místo pecek do nich vložíme kousky nakrájeného marcipánu, tvarovaného do čtverečků. Čokoládu s trochou másla rozpustíme ve vodní lázni. Namáčíme do ní oba konce datlí a necháme ztuhnout.

Kokosové kuličky

150g kokosu
100g tuku
50 g piškotů
2 lžíce zavařeniny
kokos na obalení
Tuk nahřejeme, přidáme kokos, rozemleté piškoty a zavařeninu. Vypracujeme hmotu a tvoříme kuličky, které v kokosu ještě obalíme. Rozložíme je na tácek a necháme oschnout. Po oschnutí uložíme do krabičky a dáme do chladna.

Kávová zrna

350g moučkového cukru
50 9 másla
50g kakaa
1 lžíce mleté kávy
1 lžička rumu
Poleva:
100g čokolády na vaření
1 lžička ztuženého tuku
Smícháme cukr, máslo, kakao, kávu a rum. Vypracujeme hmotu, ze které tvarujeme kávová zrna -uprostřed vždy uděláme tupou stranou nože čáru. Necháme asi hodinu ztuhnout v chladničce.
Čokoládu na vaření se lžičkou tuku rozpustíme ve vodní lázni a vymícháme dohladka. Zrna namáčíme do polevy (pokud se čára uprostřed při tuhnutí zacelí, opět ji nožem naznačíme) a znovu dáme do chladničky ztuhnout. Pak uložíme do krabičky a dáme do chladna.

Ořechové hrudky

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (asi 250 ml)
130g čokolády na vaření
250g lískových oříšků
80-100g kandované pomerančové kůry
1 balíček rozinek
alobal na plech
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pak přidáme zbylé přísady: kondenzované mléko, nasekané oříšky, rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Vše důkladně smícháme a necháme asi 30 minut ztuhnout v lednici. Z vychladlé směsi děláme lžičkou hrudky, které popřípadě dotvarujeme rukou. Klademe je na plech vyložený alobalem a necháme 2-3 dny schnout. Poté je uložíme v krabičce do chladna.

Ovocné tyčky

130g lískových oříšků
250g moučkového cukru
1 lžička rumu
šťáva z 1 citronu
100g rybízové marmelády
1 lžička citronové kůry
120g piškotů
2 lžíce marmelády na potření
strouhaný kokos
Poleva:
1 bílek
100g moučkového cukru
Oříšky nastrouháme najemno a smícháme s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a rumem. Do směsi vmícháme rybízovou marmeládu a citronovou kůru. Na vále vypracujeme vláčné těsto, které podle potřeby zahustíme rozdrobenými piškoty. Vyválíme placku ve tvaru obdélníku zhruba 8 mm silnou, potřeme marmeládou, posypeme kokosem a necháme do druhého dne schnout. Bílek s cukrem utřeme do hladké bílé pěny. Z korpusu nakrájíme tyčky, které šikmo namáčíme v bílkové polevě a necháme zaschnout.
Množství: asi 24 ks
Čokoládové hrudky
120g mléčné čokolády
20g ztuženého tuku
100g oloupaných mandlí
2 lžíce rumu
papírové košíčky
Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme tuk a ve vodní lázni vymícháme dohladka.
Z mandlí si odložíme 5 kousků, které podélně překrájíme. Zbylé mandle nasekáme a spolu s rumem vmícháme do čokolády. Mělký tác vyložíme pečicím papírem a lžičkou vykrajujeme z čokoládové směsi malé hrudky. Ozdobíme je kousky mandlí a necháme při pokojové teplotě úplně zaschnout. Pak je naskládáme do papírových košíčků a v uzavřené dóze uchováme v chladnu.

Rumové špičky

120g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100g sušeného mléka
2 lžíce rumu
250g vlašských ořechů
250g mletých piškotů
40 celých piškotů
4-5 kandovaných višní
Poleva:
100g čokolády na vaření
40g ztuženého tuku
Moučkový a vanilkový cukr, sušené mléko a rum zalijeme 400 ml vody a důkladně promícháme. Vložíme do vodní lázně a při mírné teplotě za stálého míchání mírně zahříváme. Sejmeme z plotýnky a vmícháme mleté ořechy a mleté piškoty a dobře promícháme. Ořechovou směsí naplníme zdobicí sáček a nastříkáme ji na celé piškoty do tvaru špiček. Vyskládáme na tácek a dáme na 30 minut do chladničky. Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni tuk, nalámeme do něj čokoládu a vymícháme hladkou polevu, kterou přeléváme vychladlé špičky. Nakonec je ozdobíme kouskem kandované višně. Až do podávání uchováváme v chladnu.
Množství: asi 40 ks
Krémová hnízda
200 ml mléka
120g moučkového cukru
4 žloutky
100g čokolády
100g másla
2 lžíce rumu
100g lískových oříšků
80 9 piškotů
10 ml mléka
kokos na obalení
meruňková marmeláda
mandle na ozdobení
V mléce rozmícháme cukr, žloutky a na kousky rozlámanou čokoládu. Připravenou směs uvaříme ve vodní lázni za stálého míchání na hustý krém, který necháme vychladnout. Změklé máslo smícháme s vychladlým krémem. Přidáme oříšky,lžíci rumu, rozdrobené piškoty a podle potřeby mléko. Vše prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. Z těsta tvarujeme koule, v každé z nich uděláme důlek a obalíme v kokosu. Důlky naplníme marmeládou, do které zapíchneme nakrájené mandle. Hotová hnízda dáme ztuhnout do chladničky.

Mandlové tofifé- nepečené

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl šlehačky, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle(oříšky) a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.