Cukroví 2

Kokosky

13 dkg kokosu, 35 dkg cukru krupice, 7 bílků, 4 dkg hrubé mouky, citrónová kůra.

Kokos, cukr a 4 bílky se dobře promíchají; směs se za stálého míchání nahřeje ve vodní lázni. Nechá se vychladnout. Rozředí se 3 bílky a přidá citrónová kůra, prosetá mouka a dobře vše promíchá. Stříká se na plech a ve vyhřáté polootevřené troubě peče.

Medvědí tlapky

15 dkg mandlí nebo ořechů,  27 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, citr. kůra, skořice mletá, vanilkový cukr.

Ze surovin vypracujeme těsto kterým plníme vymazané a moukou vysypané formičky.

 Vanilkové rohlíčky

20 dkg hl. mouky, 8 dkg cukru moučka, 20 dkg másla, 12 dkg mandlí, vanilkový cukr.

Zpracujeme v těsto a vyvalujeme rohlíčky které pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Sádlové mušličky

15 dkg sádla, 18 dkg cukru, 18 dkg hladké mouky, 10 dkg ořechů, čokoláda nebo kakao, hřebíček. Plníme do formiček.

Vínové cukroví

30 dkg hl. mouky, 30 dkg tuku, 2 žloutky, 5 lžic bílého vína. Vykrájíme drobné tvary a po upečení obalujeme v mletém cukru.

Nepečené kuličky

1 kostka 100 % tuku, 1 mléko Salko, 10 dkg cukru, 6 dkg kakaa, rum, 1 lžička ořechů na obalování.

Tuk rozpustíme a suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v mletých oříškách.

Šlehačkové kuličky

1 šlehačka, 30 dkg strouhané čokolády, vrchovatá lžíce Solamylu

Vše svaříme a vznikne nám hustý krém, který dáme do ledničky. Z tuhého krému vykrajujeme lžičkou bochánky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kokosu. Podáváme okamžitě , nebo uchováváme v chladničce. Toto cukroví není zrovna trvanliv  

Oříškové kroužky

10 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, skořici, hřebíček, citrónovou kůru, 12 dkg mletých lískových oříšků a 30 dkg hladké mouky.

Máslo utřeme do pěny , přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v těsto. Těstem naplníme sáček s hvězdičkovou trubičkou a na mastný, moukou vysypaný plech nastříkáme kroužky. Po upečení můžeme zdobit čokoládovou polevou.

Perníčky, které jsou hned měkké

50 dkg hl. obyčejné mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 10 dkg tekutého medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, koření do perníku směs - nebo anýz, skořice, hřebíček.

Zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout - můžeme i do druhého dne. Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které po upečení potřeme žloutkem.

Citrónová poleva na zdobení perníčků

bílek, 1/2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička bramborového škrobu, asi 4 lžíce moučkového cukru 

Všechny suroviny přesypeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a šťávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků můžeme použít sáček od mléka s ostřiženým rohem. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.

Ořechové špičky

3 dl mléka svaříme s 9 dkg cukru. Přidáme 9 dkg mletých ořechů a necháme přejít varem. Po vychladnutí přidáme 9 dkg piškotové strouhanky, vanilkový cukr a podle hustoty rum. Hmotu řádně promícháme a stříkáme sáčkem na linecká kolečka. Po ztuhnutí namáčíme v čokoládě.

Ořechy

28 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg ztuženého tuku, 14 dkg mletých ořechů, 1 vejce, vanilkový cukr

Všechny přísady zpracujeme v těsto, které necháme přes noc v ledničce. Potom vtlačujeme do formiček vymazaných a vysypaných moukou a upečeme (ve formičkách), vychladnuté plníme krémem a namočíme nebo přelijeme čokoládou.
Krém: 14 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa.

Ořechové hromádky na lineckém

4 bílky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg mletých ořechů (nejlépe polovinu vlašských a polovinu lístkových).

Bílky našleháme s cukrem a pomalu a opatrně přidáme pomleté ořechy. Na linecká kolečka dáme doprostřed kopeček pikantní marmelády a na něj nastříkáme sáčkem ušlehanou hmotu. Navrch dáme oříšek. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.

Měsíčky zdobené mandlí

20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra (dnes se dá koupit jako v koření v sáčku, můžu doporučit), vanilkový cukr

Vše zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme plát. Vykrajujeme formičkou měsíčky, které potřeme žloutkem, ozdobíme polovinou mandle a dáme péct. Upečené a vychladlé spojujeme čokoládovým krémem.

Srdíčka vskutku mandlová

1 těsto: 15 dkg hladké mouky, 5 dkg mandlí, 10 dkg másla (hery apod.), 5 dkg moučkového cukru, 1 vejce

2 těsto: 7 dkg mandlí, 12 dkg pískového cukru, 2 bílky, 1 lžíce kakaa

Mouku, cukr, ustrouhané oloupané mandle, máslo, vejce zpracujeme v těsto. Rozválíme v placku a a formičkou vykrájíme srdíčka. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr a opatrně vmícháme mandle smíchané s kakaem. Hmotu natíráme na vykrájená srdíčka tak aby zůstal asi 3 mm volný okraj. Pečeme na suchém plechu, nebo na pečícím papíře ve středně vyhřáté troubě.

Skořicové preclíky

25 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 5 dkg cukru, 12,5 dkg másla, 1 žloutek 3 lžíce kysané smetany

Zpracujeme těsto a necháme je 30 minut odpočinout. potom tvarujeme preclíky, potřeme je bílkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme na vymazaném plechu.

Kávová zrna

1/4 kg Hery, 40 dkg hladké mouky, 20 dkg práškového cukru, 3 žloutky

Vše vypracujeme v těsto, které vyválíme a vykrájíme formičkou malé oválky. Pečeme v předehřáté troubě.

40 dkg moučkového cukru, 2 balíčky BB pudinku, dvě lžičky mleté kávy, 4 lžíce kakaa, 8 lžic rumu a 25 dkg másla také zpracujeme v hmotu ze které tvoříme kávová zrna která dáváme na upečené oválky.

Mocca oválky

37 dkg hladké mouky, 20 dkg másla nebo Hery, 11 dkg cukru, 3 dkg jemně mleté kávy, 1 celé vejce, vanilkový cukr

Zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme oválky (hezké jsou  zdobeným okrajem), pečeme je asi 20 minut při 150°C, slepujeme kávovým krémem a zdobíme čokoládou.

Černobílá čokoláda

Bílá náplň: 8 dkg 100% tuku, 80 dkg moučkového cukru, 2 mléka v práškuV páře na ohni rozehřejeme tuk. Když je roztavený přidáme cukr a mléko. Třeme 10 minut. Připravenou hmotu naléváme do formiček asi do poloviny. Necháme ztuhnout a dolijeme čokoládou.

Čokoláda: 12,5 dkg 100% tuku, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg kakaa, 1 balíček mléčného pudinku, 2 lžíce rumu.

V páře nad ohněm rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao a pudink. Mícháme asi 10 minut. Odstavíme a přilijme rum. Hmotu naléváme do formiček na bílou čokoládu a necháme ztuhnout. Nejlépe na mrazu. Nakonec vyklepneme a oddělujeme ubrouskem, aby se bílá čokoláda neumazala.

Čokoládové dortíčky

14 dkg másla, 4 žloutky, 14 dkg cukru, strouhaná citrónová kůra, vše utřeme. Z bílků našleháme sníh, 14 dkg strouhané čokolády 14 dkg polohrubé mouky zlehka smícháme dohromady. Obě směsi smícháme a vypracujeme v těsto, které natřeme na vymazaný plech. Po upečení   se ještě z teplého vypichují kulaté dortíčky, které slepíme čokoládovým krémem a poléváme čokoládovou polevou.

Sádlové rohlíčky

14 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg ořechů, 14 dkg sádla

Těsto vyválíme asi na půl centimetru, potřeme bílkovou polevou a vykrajujeme půlměsíčky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Čokoládové pusinky

3 bílky, 15 dkg krystalového cukru, 5 dkg strouhané čokolády

Bílky s přísadami šleháme ve vodní lázni do husté pěny. Potom nádobu odstavíme a šleháme až do vyhladnutí. Z pěny děláme kopečky na dětské piškoty a ozdobíme ořechy nebo rozinkami. Hotové usušené pusinky napíchneme i s piškotem na jehlici a namáčíme do čokolády. Necháme zaschnout.

  Burizonové hrudky

10 dkg ztuženého tuku, 15 dkg mléčné čokolády, 3 lžíce malkaa, 1 1 sáček burizonů

Tuk a čokoládu rozehřejeme a pořádně vymícháme, přidáme malkao a opět promícháme. Vmícháme burizony, tolik aby je kaše slepila. Lžičkou tvoříme hrudky na oplatky a necháme zaschnout.

Medvědí tlapky nepečené

25 dkg cukru svaříme v 1/8 l vody, až je z toho hustý sirup. Přidáme 3 dkg rozpuštěného másla, 25 dkg sekaných ořechů nebo mandlí, trochu tlučeného hřebíčku a skořice.

Mícháme, až se vše spojí a hmota zčervená. Necháme vychladnout a naplníme do vymaštěných formiček. Ztuhlé vyklopíme.

Karamelové kuličky

Rozpustíme 25 dkg tuku Iva a do něj nasypeme 3 balíčky mléčných karamel. Na mírném ohni mícháme až se karamely rozpustí a hmota spojí. Po té vsypeme asi 3/4 balíčku burizonů a vše promícháme. Z ještě teplého tvoříme kuličky které klademe na na papírové košíčky.

Základní marcipánové těsto

20 dkg moučkového cukru, 20 dkg sušeného mléka, 3 dkg tuku Iva, trochu vanilky, 1 lžíce medu, mandlová esence, podle potřeby voda.

Všechny suroviny smícháme a důkladně propracujeme hmotu tuhou asi jako platelina. Můžeme přibarvit jednotlivé části potravinářským barvivem a modelujeme tvary. Necháme ztuhnout a používáme na zdobení cukroví a dortů.

Kočičáky

1/4 l mléka, 15 dkg cukru, 16 dkg másla a 6 dkg hladké mouky svaříme na kaši. Do vychladlé kaše zamícháme 20 dkg kandovaného ovoce a 10 dkg rozinek.

Na vymaštěný a moukou vysypaný ploch tvoříme placičky a pečeme je v mírně předehřáté troubě. Vychladlé přeléváme čokoládovou polevou.

Oříškové laskonky

5 bílků, 17 dkg práškového cukru, 10 dkg strouhaných oříšků, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg rozpuštěného másla

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého jemně vmícháme práškový cukr, smíchaný s oříšky, moukou a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné vychladlé máslo. Lehce zamícháme a na vymazaném plechu tvoříme lžičkou placičky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé placičky plníme krémem.
Krém: 15 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kakaa,. Krém připravíme umícháním všech přísad do hladka. Můžeme také laskonky ozdobit čokoládou. Ukládáme do krabičky a necháme uležet

Sultánky

18 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 9 dkg cukru, 10 dkg mletých oříšků.

Na vále zpracujeme těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě do růžova. slepujeme marmeládou a poléváme kakaovou polevou. Ozdobíme mandlí nebo ořechem.
Kakaová poleva: 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce solamylu, 5 dkg másla, 2 lžíce mléka. Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr, kakao, solamyl a mléko a vše pomalu zahříváme až k bodu varu. Když začne houstnou odstavíme a ještě teplou použijeme.

Nugátové kostky

250 g ztuženého tuku, 1 slazeného kondenzované mléko, 6 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 5 dkg nakrájených vlašských ořechů, lískových oříšků, nebo mandlí, neplněné dortové oplatky, čokoládová poleva

Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilkový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme.  těsto natřeme na dortovou oplatku, nahoru dáme také oplatku a zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky. Krájíme velice opatrně.

Linecké medailonky

50 dkg hladké mouky, 25 dkg pískového cukru, 25 dkg másla, 3 žloutky, 2 - 3 lžíce mléka, hnědá a bílá čokoláda
Náplň: 12 dkg másla, 10 dkg pískového cukru, 2 lžíce silné vařené kávy, 1 žloutek

na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme žloutky, máslo a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladničce 2 hodiny odpočinout. Pak rozválíme plát a vykrajujeme oválky s ozdobným okrajem. Pečeme do růžova. Vychladlé medailonky slepujeme po dvou kávovou náplní. Povrch potřeme tmavou čokoládou , na které vytvoříme bílou vlku, kterou hned protáhneme párátkem do tvaru větvičky.

Kokosové kuličky čokoládové

15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 20 dkg práškového cukru, 20 dkg kokosové moučky, 1 celé vejce, 2 - 3 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 5 dkg strouhaného kokosu na obalení

Tuk rozehřejeme (nevaříme) a přidáme ostatní přísady. Z těsta děláme malé kuličky a obalujeme v kokosu, v čokoládě, strouhaných oříšcích, strouhaných mandlích apod. Do těsta také můžeme zabalit lístkový oříšek.

Pestré sušenky

35 dkg polohrubé mouky, 10 dkg tuku, 12 dkg práškového cukru, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, z 1 citronu kůra i šťáva, 1 lžíce kakaa

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozdrobený tuk, vejce vanilkový cukr, citrónovou šťávu i kůru, vypracujeme těsto které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao a těsto vyválíme na placku. Z těsta vypichujeme tvary a vždy klademe na sebe dva různé velikosti a různé barvy. Sušenky klademe na vymazaný plech, potřeme oslazenou vodou a v mírné troubě pečeme dožluta.

Nugát s piškoty

25 dkg ztuženého tuku, 20 dkg práškového cukru, 5 dkg kakaa, 2 celá vejce, 10 dkg ořechů nebo loupaných mandlí

Na mírném ohni rozehřejeme tuk, přidáme prosetý cukr a kakao. Sejmeme z ohně, promícháme a do chladnoucí směsi vmícháme postupně vejce. Mícháme až do té doby, kdy je mouka hladká a lesklá. pak přidáme posekané ořechy anebo mandle. Úzkou chlebíčkovou formu vyložíme pergamenem, na dno nalijeme asi 2 cm této nugátové hmoty, středem naskládáme piškoty a znovu nalijeme hmotu. Dáme struhnout, odstrníme pergamenový papír a nakrájíme na řezy.

Karamelové kuličky

12 dkg ztuženého tuku, 15 dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa, 1/2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka, kokosová moučka na obalování

V miste vložené v horké vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a mléko. Důkladne promícháme a nalijeme do kastrolku nebo pekáčku. Hmotu necháme 24 hodin stát. Potom vykrajujeme lžičkou stejně velké dílky , které upravíme do kuliček a obalíme v kokosové moučce

Žloutkové košíčky

23 dkg hladké mouky, 10 dkg práškového cukru, 12 dkg másla nebo tuku, 3 žloutky

Na vále zpracujeme mouku, cukr, máslo a žloutky v hladké těsto, které vtlačujeme do formiček a v prudké troubě pečeme. Vychladlé košíčky plníme krémem a poléváme čokoládovou polevou kterou zdobíme půlkou ořechu, mandle nebo cukrářským zdobením.

Náplň: 6 dkg práškového cukru, 1 žlutek, 10 dkg másla, lžíce rume, hrst strouhaných ořechů. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem, přidáme rum a ořechy.

Čajové rohlíčky

14 dkg tuku, 1 žloutek, 3 dkg cukru, 5 dkg strouhaných mandlí, 28 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva.

Tuk utřeme se žloutkem, postupně vmísíme cukr a strouhané mandle. Mouku promísíme s práškem do pečiva a přidáme utřenou směs. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme rohlíčky, které pečeme do růžova. Připravíme si dvě misky - do jedné teplou vodu se dvěma lžícemi rumu a do druhé vanilkový cukr. Rohlíčky namáčíme, obalíme a necháme uschnout na plechu.

Ovocné kuličky

13 dkg lístkových oříšků, 25 dkg práškového cukru, 10 dkg  rybízové zavařeniny, 1 citron, 1 lžíce rumu

Cukr, citrónovou šťávu , zavařeninu a rum utřeme, přidáme mleté oříšky a vypracujeme v těsto. Tvoříme kuličky které namáčíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Burizonová roláda

2 balíčky mléčných karamel, 1/8 kg másla, 80 g bílých burizonů

Karamely rozpustíme v páře, přidáme máslo a důkladně promícháme. Nalijme na burizony do misky, promícháme a na alobalu vytvarujeme roládu, kterou necháme v ledničce ztuhnout

Bezé roláda

plát: 6 bílků, 25 dkg cukru, 8 dkg lístkových jader, 10 dkg polohrubé mouky

Z bílků a cukru ušleháme tuhý bílkový krém. Mletá lístková jádra promícháme s moukou a zamícháme do krému. Rozetřeme na papír a upečeme (nesmíme příliš vysušit), Po upeční papír navlhčíme a stáhneme. Vyšleháme šlehačku do které dáme podle chuti cukr a kávu . Náplň natřeme na plát a stočíme roládu. ( Tato roláda je vzhledem ke šlehačce určená k rychlé spotřebě).

Polevy

Čokoládová poleva

1 díl ztuženého tuku, 1 díl čokolády na vaření ( čokolády může být i víc je to chutnější)

Ve vodní lázni rozpustíme tuk s čokoládou a celou dobu pořádně mícháme.  Nesmí vařit. Můžeme si polevu připravit dopředu a podle potřeby znovu ohřát ve vodní lázni.

Bílková poleva

1 bílek , 70 g cukru. Cukr a bílky mícháme až poleva zhoustne a je hladká. Můžeme i v mixeru.

Žloutková poleva

2 žloutky, 80 g práškového cukru, vanilkový cukr a trošku másla. Všechno mícháme až poleva zhoustne a je hustá. Můžeme i v mixéru.

Kávový, rumový, a citrónový led

10 dkg práškového cukru, 1 lžíce vařící vody, 1 lžíce rumu nebo 1 lžíce citrónové šťávy nebo 1 lžíce silné černé kávy. Všechno mícháme až poleva zhoustne a je hustá. Můžeme i v mixéru.

Náplně a nádivky

Vanilková náplň

15 dkg másla, 8 dkg práškového cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 1 žloutek, zpěníme máslo a po částech přidáme cukr, nakonec žloutek a umícháme do hladka

Rumová náplň

10 dkg másla, 2 žloutky, 12 dkg práškového cukru, 2 lžíce rumu, zpěníme máslo a po částech přidáme cukr, nakonec rum a umícháme do hladka

Kakaová nebo čokoládová náplň

1 žloutek, 15 dkg másla, 10 dkg  práškového cukru, 2 lžíce kakaa, nebo změklé čokolády

Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.

Ořechová náplň

10 dkg másla, 1 žloutek, 10 dkg práškového cukru, 5 dkg mletých ořechů nebo mandlí

Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.

Citrónová náplň

10 dkg másla , 12 dkg práškového cukru, šťáva a kůra z 1 citronu

Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.

Kávová náplň

10 dkg másla, 12 dkg práškového cukru, 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 1 lžička instantní kávy. Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.

Náplň z vaječného koňaku

20 g másla, 3 vařené prolisované žloutky, 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 5 dkg práškového cukru, 2 lžíce koňaku nebo rumu, popřípadě lžička piškotových drobečků na zahuštění

Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.  

Citrónové cukroví

20 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 7 dkg cukru moučka, šťáva z jednoho citronu, nebo citrónku. Lze  to dávat do formiček a obalovat v cukru, nebo  to lze vykrájet, jako linecké a obalit v cukru.

Pomerančové vlnky

20 másla nebo jiného tuku, 20 dkg práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 vejce, 1/2 lžičky pomerančové strouhané kůry, 1/2 lžičky zázvoru,  40 dkg hladké mouky, 10 dkg mléčné nebo jiné oblíbené  polevy.

Máslo, práškový a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Vmícháme vejce, pomerančovou kůru, a zázvor. Nakonec přidáme mouku. Troubu předehřejeme na 175 °C. Hmotu naplníme do zdobícího kornoutu s hvězdičkou a na papír na pečení tvoříme pravidelné vlnky. Pečeme asi 15 minut a necháme vychladnout. Po vychladnutí omáčíme z jedné strany v polevě.

 

Stříkané pečivo

25 dkg másla nebo jiného tuku, 25 dkg jemného cukru,  3 vejce, vanilkový cukr, 12,5 dkg mletých mandlí, 38 dkg hladké mouky

Změklé máslo nebo tuk ušleháme s cukrem do pevné pěny a přidáme vejce. Stále šleháme až se cukr úplně rozpustí pak přidáme vanilkový cukr a mandle. Do vzniklé hmoty prosejeme mouku a těsto zamícháme. Troubu předehřejeme na 190 °C. Naplníme těsto do zdobícího sáčku a stříkáme na pečící papír ozdobné tvary. Můžeme dozdobit rozinkami , kandovaným ovocem nebo mandlí. Hotové můžeme dozdobit polevou a pod.

 

Křehké těsto

45 dkg hladké mouky, 30 dkg změklého másla nebo tuku, 15 dkg cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce

Hladkou mouku vysypeme na vál, do ní pokrájíme máslo nebo tuk , přidáme prášek do pečiva a do důlku vyklepneme vejce. Rukama zpracujeme na hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180°C,Těsto vyválíme a vykrajujeme formičkou různé tvary, které upečeme na pečícím papíře. Pečeme asi 10 - 12  minut. Hotové můžeme různě polévat a zdobit.

 

Lanýžky

12,5 dkg jemné polevy z hořké čokolády, 12,5 dkg tuku nebo másla, 12,5 dkg mletého cukru, 15 dkg loupaných mletých mandlí, 30 ml, vaječného likéru.
Na dozdobení: 4 lžíce práškového cukru, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce pistáciových oříšků

Čokoládovou polevu nakrájíme na malé kousky a necháme rozpustit v horké vodní lázni. Přidáme máslo nebo tuk a za stálého míchání necháme pomalu rozehřád. Práškový cukr smícháme s mletými mandlemi a vaječným likérem, přidáme k polevě a tuto směs necháme v ledničce dobře vychladit. Ze vzniklé hmoty vykrajujeme lžičkou malé kousky a formujeme z nich kuličky. Každou kuličku pak obalíme v práškovém cukru nebo v kakau nebo v nasekaných  pistáciích. Uchováváme v ledničce.

 

Mocca makronky

3 bílky, špetka soli, 20 dkg cukru, 20 dkg mletých loupaných mandlí, 2 dkg jedlého škrobu, 2 lžíce instantní kávy, 1/2 lžíce skořice, čokoládová mocca zrnka.

Troubu předehřejeme na 150 °C, Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh a postupně přidáme cukr. Trochu sněhu odložíme stranou a použijeme na dozdobení. Mleté mandle smícháme se škrobem, instatní kávou a skořicí. Přidáme k bílkovému sněhu a naplníme hmotou kornout.  Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé pusinky které pečeme asi 25 minut. Necháme zcela vychladnout a dozdobíme zbílím sněhem a čokoládovým zrnkem kávy.

 

Nepečené cukroví - hříbečky

100g mandlí, 1 bílek, 5 lžic moučkového cukru, 1 lžíci rumu, 1 lžíci kakaa

Mandle najemno nastrouháme a smícháme s cukrem a bílkem. Přidáme lžíci rumu a do poloviny kakao. Ze světlého tvoříme nožičky a z tmavého kloboučky. Nakonec necháme pořádně vychladnout.