Chuťovky 1

Chuťovky
Smažené olomoucké tvarůžky.

Suroviny:
8 kulatých olomouckých tvarůžků, 16 plátků salámu, 2 vejce, sůl, hladká mouka, 2 lžíce mléka a olej.
Postup:
Plátky salámu po okrajích nařízneme a z každé strany po jednom přitiskneme na tvarůžky. Obalíme je v těstíčku z rozšlehaných vajec smíchaných s moukou, solí a mlékem, osmažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

Olomoucké tvarůžky v bramborákovém těstě.

Suroviny:
16 koleček olomouckých tvarůžků a olej na smažení.
Těsto: 800 gr. brambor, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek, 3 lžíce hladké mouky.
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme chvíli postát. Pak z nich slijeme puštěnou vodu. Přidáme k nim vejce, osolíme, okořeníme podle chuti a zahustíme moukou. Na rozpálenou pánev dáme olej a lžící tvoříme slabší placičky z bramborákového těsta. Do prostřed placičky položíme tvarůžek a přikryjeme těstem. Osmažíme z jedné i druhé strany do zlatova.
Příloha: Zelný salát z kysaného zelí, bramboráčky jeste teplé.

Sváteční špekáčky.

Suroviny:
8 špekáčků, pikantní hořčice, 8 menších plátků tvrdého sýra, 8 špalků sýra Niva, 1-2 cibule
Postup:
Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Vzniklý otvor vymažeme hořčicí, vyplníme plátkem sýra, ą špalkem Nivy, kolečkem cibule a sepneme párátkem.
Vložíme do vyhřáté trouby nebo grilu a pečeme, až se sýr rozteče. Na talíři přelijeme kečupem.

Medové špekáčky.

Suroviny:
12 špekáčků, 3 cibule, 3 lžíce medu, 300 gr. ostrého kečupu, drcený kmín a pepř.
Postup::
Všechny špekáčky zbavíme kůže a rozpůlíme. Cibuli pokrájíme na půlkolečka, střídavě klademe na pekáček špekáček, cibuli. V misce smícháme zbývající ingredience s trochou teplé vody. Touto marinádou špekáčky zalijeme. Pečeme 30 minut asi na 160 stupňů.
Příloha: Chléb.

Buřty na pivě.

Suroviny:
12 špekáčků na kolečka 1 červená paprika na proužky, 6 cibulí na kolečka, 1 černé pivo a 1 ostrý kečup
Postup:
Všechno smíchat, dát do pekáče a za občasného promíchávání péct v troubě na 160 stupňů asi 50 minut.

Bramboráčky s klobáskou.

Suroviny:
1 kg. brambor, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek, 4 lžíce hladké mouky, 2 klobásy a olej na smažení.
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme chvíli postát. Pak z nich slijeme puštěnou vodu. Přidáme k nim vejce, osolíme, okořeníme podle chuti a zahustíme moukou. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky pokrájené klobásy.
Na rozpálený tuku tvořime bramboráčky a z obou stran osmažíme.
Příloha: Zelí.

Bramborák v troubě se slaninou.

Suroviny:
1 kg brambor, 1 vejce, 85 gr. krupice, 85 gr. hladké mouky, majoránka, kmín, cibule, sůl, pepř, 30 gr. vepřového sádla, 250 gr. anglické slaniny
Postup:
Brambory oloupeme a nastrouháme do velké mísy. Jakmile se usadí škrob, vodu z brambor slijeme. Do brambor vmícháme vejce, krupici, mouku, majoránku, kmín a oloupanou, nadrobno nakráje¬nou cibuli. Bramborové těsto osolíme a opepříme.
Plech vymastíme sádlem a bramborové těsto na něj rozetřeme ve vrstvě silné 1,5 cm. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a bramborák jimi obložíme. Pečeme na 180 stupňů v troubě 45 min.

Topinka s kuřecí směsí.

Suroviny:
kuřecí prsíčka, zavařené lečo (případně čerstvě uvařená rajčata s paprikami), hladká mouka, sladká paprika, sůl, pepř, koření na pizzu, olej
Postup:
Prsíčka nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, lehce opepříme a obalíme ve směsi hladké mouky a papriky. Orestujeme na rozpáleném oleji, posypeme kořením na pizzu, zalijeme lečem, krátce povaříme. Dle potřeby přidáme vodu. Dáme na topinku a zapečeme s tvrdým sýrem.

Štrůdl se salámem.

Suroviny:
1 balíček listového těsta, 300g krájeného salámu šunkového, kečup, 1 cibule, 1 vejce, 200g tvrdého sýra, koření.
Postup:
Rozválíme těsto,potřeme kečupem,na to dáme kolečka salámu,nasekanou cibuli a všechno posypeme nastrouhaným sýrem.Nakonec okořeníme a zabalíme jako štrůdl. Potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme dozlatova.

KUŘECÍ KOKTEIL HAWAI.

Suroviny:
2 Kuřecí prsa,100g ananasu(kostky),2 lžíce majolky,1
lžíci sladkého kečupu trochu soli a pepře.
Postup:
Na pávni osmahneme na menší kostky kuřecí
prsíčka,osolíme přidáme pepř,necháme vychladnout.Smícháme kuř.maso s ananasem,majolkou
a kečupem.Podáváme zdobené šlehačkou a zavařenou třešní(popř.kandovanou)

Langoše.

Suroviny:
1/2 kg hladké mouky, 4 dl vody, 5 dkg droždí, lžička soli, kmín.
Postup:
Vypracujeme normální kynuté těsto a necháme vykynout. Pak v ruce utvoříme z kousků těsta placky a na oleji upečeme.
Navrch dáme kečup + česnek.

Cuketová směs na topinky.

Suroviny:
250 g měkkého salámu, 50 g oleje, 150 g cibule, 600 g cukety, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 50 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku na potření, rajčata na ozdobu, chléb.
Postup:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájený salám, orestujeme, vložíme cuketu nastrouhanou na hrubém struhadle, lisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a podusíme doměkka. Na opékači topinek opečeme krajíčky chleba, potřeme česnekem a naneseme podušenou směs. Ozdobíme kolečkem rajčete.

Lovecký toast.

Suroviny:
250 g drůbežích jater, 150 g anglické slaniny, 100 g oleje, sůl, pepř, 250 g toastového chleba nebo bílé veky, 150 g nakládaných hub, 50 g kečupu.
Postup:
Malé plátky jater a malé plátky slaniny opečeme společně na části oleje, osolíme, opepříme a rozložíme na opečené krajíčky veky nebo toastového chleba. Posypeme nakrájenými nakládanými houbami a pokapeme kečupem.

Sýrový toast s křenem.

Suroviny:
200 g taveného sýra, 50 g másla, 100 g oleje, 100 g šunkového salámu, toastový chléb nebo bílou veku, 4 stroužky česneku, 50 g křenu.
Postup:
Tavený sýr utřeme s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Na oleji osmažíme krajíčky veky nebo toastového chleba, potřeme česnekem, připravenou pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.
hroch44

Šunkový toast s lečem.

Suroviny:
600 g sterilovaného leča, 30 g rostlinného tuku, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 200 g bílé veky nebo toastového chleba, 50 g másla, 150 g šunky.
Postup:
Na pánvičky vložíme na tuk lečo, přidáme česnek utřený se solí, pepř a vysmahneme do vazebné konzistence. Plátky veky nebo toastový chléb opečeme v opékači topinek nebo na grilu, pomázneme máslem, přeložíme plátek šunky, navršíme podušené lečo a na talířku prohřejeme v mikrovlnné troubě asi 20 vteřin.

Toast se sýrem a jablky.

Suroviny:
100 g plátkového sýra, 50 g rostlinného tuku, 250 g toastového chleba, 250 g jablek, mletou papriku, 30 g jader vlašských ořechů.
Postup:
Krajíčky chleba potřeme tukem, poklademe plátky jablek bez jadřinců, přikryjeme plátkovým sýrem a poprášíme mletou paprikou. Dáme zapéci do vyhřáté trouby a když se sýr roztéká, toasty vyjmeme a posypeme sekanými ořechy.

Zbojnická topinka.

Suroviny:
Potřebujeme: 250 g vepřové kýty, 250 g roštěnce, lžičku solamylu, 5 cl vody, sůl, pepř, 75 g cibule, 50 g feferonek, 100 g sterilovaných kapií, 2 stroužky česneku, 5 krajíčků chleba.
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme solamyl rozmíchaný v trošce vody, pepř, sůl, vše promícháme a za stálého míchání orestujeme na části horkého oleje. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli, nasekané feferonky, krájené kapie a ještě všechno znovu orestujeme. Směs upravíme na opečenou topinku potřenou česnekem.

Zálesácká topinka.

Suroviny:
200 g anglické slaniny, 30 g oleje, 350 g sterilovaných fazolí, 100 g kečupu, 50 g oleje, pepř, sůl, 350 g chleba, 2 stroužky česneku, 50 g cibule, sekanou pažitku.
Postup:
Na oleji opečeme plátky slaniny, vyjmeme je, do výpeku vložíme fazole bez nálevu, osolíme, opepříme, zakapeme kečupem, promícháme a krátce prohřejeme. Opečené krajíčky chleba osolíme, potřeme česnekem, lžící navršíme fazole, poklademe opečenými plátky slaniny, ozdobíme kolečky nakrájené cibule a posypeme sekanou pažitkou.

Zelňáky.

Suroviny:
1 kg kysaného zelí, 1/2 kg polohrubé výběrové mouky, 2 vejce, sůl a 25 dkg sádla.
Postup:
Na vále zpracujeme těsto, které vyválíme na placku. Rádýlkem vykrajujeme buď čtverečky (5 x 5 cm) nebo obdélníčky.
Dáme na vymazaný plech a pečeme. Když začnou zelňáky růžovět, otočíme je a dopečeme z druhé strany. Výborné a rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu, můžeme podávat k vínu.

Zelňáky s uzeným bůčkem.

Suroviny:
sáček kysaného zelí, 250 grpolohrubá mouka, 1 vejce, kmín, sůl, 250 gr uzeného bůčku, sádlo, pepř, česnek, majoránka.
Postup:
Zelí trochu pokrájíme, dáme do mísy i se šťávou, přidáme mouku, aby vznikla hustota těsta jako na bramborák, přidáme vejce, kmín, sůl a uzené na kostičky. Palačinky velké jako dlaň na oleji, povrchu ještě pokmínujeme a smažíme dozlatova.
Podáváme jako přílohu k vínu, pivu atd.

Topinky se šunkou, pivem a křenem.

Suroviny:
8 krajicku chleba, 250 g syra, 50 g masla, 200 g šunky, pepř a křen.
Postup:
Křen očistime a jemne nastrouháme, krajičky chleba lehce opečeme. Pivo vyvaříme na polovinu, přidáme sýr v kouscich, přidáme máslo, křen a pepř a michame, až se sýr rozpustí a vytvoří se hustý krém. Na krajíc chleba dame plátek šunky, který předem trochu opečeme, namazeme jej hustou omačkou ze sýra a piva a dame do trouby na 5 minut zčervenat.

Toast se šunkou a křenem.

Suroviny:
Potřebujeme: 8 plátků toastového chleba, 150 g šunky, 8 ks malých rajčat, pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, pepř, sladkou papriku.
Postup:
Krajíčky chleba opečeme z obou stran. Pórek nakrájíme na kolečka, rajčata na měsíčky, aby se nerozpadla a křen nastrouháme. Každý krajíček slabě potřeme máslem a položíme na něj plátek šunky, nakrájené rajče, posypeme pórkem a křenem a přikryjeme plátkem sýra. Okořeníme pepřem a paprikou a zapékáme v předehřáté troubě 3-5 min. při 200°C.

Vajíčkový toast.

Suroviny:
4 krajíčky chleba, 4 vejce, 80 g majolky, 120 g sterilovaných okurek, cibuli, hořčici, mletý pepř, sůl, sladkou papriku a kari.
Postup:
Vejce uvařené na tvrdo nadrobno rozkrájíme a cibuli a okurku nakrájíme na kostičky. Vše dáme do misky, přidáme majolku, hořčici, papriku a kari. Promícháme a dochutíme solí. Krajíčky chleba opečeme z obou stran, potřeme vaječnou směsí a ihned podáváme.

Toast se žampiony.

Suroviny:
4 plátky chleba, 300 g žampionů, pórek, hermelín, 2 lžíce másla, sůl, pepř, kmín.
Postup:
Pórek nakrájíme na kolečka a žampiony na plátky. Na pánvi rozpustíme lžíci másla a osmahneme pórek se žampiony (asi 4 min.). Přidáme trochu vody, kmín a podusíme 10 minut. Osolíme, opepříme. Opečené krajíčky slabě potřeme máslem, navrstvíme na ně dušené žampiony s pórkem a poklademe plátky hermelínu. Zapékáme v předehřáté troubě 3-5 minut.

Havajský toast.

Suroviny:
8 plátků toastového chleba, 150 g šunky, 200 g ananasového kompotu, 150 g tvrdého sýra, 50 g másla, kari koření.
Postup:
Toastový chléb z obou stran mírně opečeme. Ananas necháme okapat a sýr nadrobno nastrouháme. Plátky toastů potřeme máslem, na každý položíme plátek šunky, rovnoměrně rozložíme kousky ananasu a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě 5-8 minut. Toasty můžeme ochutit špetkou kari.

Pikantní topinky.

Suroviny:
200 g bílého chleba, 150 g jemně mletého hovězího masa ze spodní části, rajče, cibuli, pepř, hořčici, kečup, žloutek, sůl, 80 g tvrdého sýra, petrželovou nať.
Postup:
Mleté maso ochutíme strouhanou cibulí, pepřem, hořčicí, kečupem a promícháme. Směs spojíme žloutkem, osolíme a potřeme jí opečené topinky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Topinky zdobíme kolečky rajčat a petrželovou natí.

Toast s hermelínem.

Suroviny:
8 plátků toastového chleba, 3 vejce, hermelín, 3 lžíce mléka, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, tuk na smažení.
Postup:
Vejce rozklepneme, přidáme mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek a dobře rozšleháme. Mezi dva plátky chleba vložíme plátek hermelínu a dobře přitiskneme. Dvojitý toast namočíme z obou stran ve vejci s mlékem. Na rozehřátém tuku toasty z obou stran osmažíme. Podáváme horké, obležené čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Šunka s banány a sýrem.

Suroviny:
4 silnější plátky šunky, 4 lžíce másla, 2 banány, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku kari koření, 2 lžíce smetany, 4 silnější plátky sýra primátor.
Postup:
Plátky šunky posypeme kari kořením a po obou stranách krátce opečeme na másle v zapékací misce. Oloupané banány rozmačkáme vidličkou a promícháme s citrónovou šťávou a smetanou, směs naneseme na plátky šunky a přikryjeme plátky sýra. Vložíme je v zapékací míse do trouby a zapékáme při střední teplotě, až se sýr začne roztékat. Podáváme se smaženými hranolky.

Plněné zapečené papriky.

Suroviny:
4 velké papriky, 2 rajčata, 1/4 hlávky kapusty, cibuli, stroužek česneku, 100 g měkkého salámu a tvrdého sýra, 3 lžíce oleje, vejce, 2 dl kysané smetany, sůl, pepř.
Postup:
Nadrobno nakrájenou kapustu zvolna bez vody dusíme na zpěněné cibulce a na troše oleje, přidáme na kostičky nakrájený salám, česnek utřený se solí, pepř. Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semen a naplníme směsí. Navrch položíme kolečka rajčat a papriky vložíme na zapékací misku vymazanou tukem. Povrch paprik překryjeme směsí strouhaného sýra, smetany a vejce a 20 minut zvolna pečeme. Před podáváním pečeme prudčeji, aby se vytvořila zlatavá kůrka.

Sýrové toasty s kuřecím masem.

Suroviny:
12 plátků veky, 300 g pečeného kuřecího masa, 2 lžíce másla, 50 g mandlí, 1/2 lžičky kari koření, sůl, 6 plátků tvrdého sýra.
Postup:
Plátky veky potřeme polovinou másla, maso vykostíme, odstraníme kůži, vložíme na zbytek rozehřátého másla, zasypeme kari kořením, osolíme a osmahneme. Pak maso rozdělíme na plátky veky, navrch dáme půlky plátků sýra a zapečeme v troubě, až se sýr začne rozpouštět. Pak je posypeme opraženými, oloupanými a na nudličky nakrájenými mandlemi. Podáváme horké.

Grilované párky se sýrem.

Suroviny:
200 g párků, 8 rohlíků, 150 g tvrdého sýra, 2 lžíce másla, 4 lžíce kečupu.
Postup:
Oloupané párky nakrájíme na centimetrové díly a sýr na kostičky. Z rohlíků seřízneme vršky a lžičkou vydlabeme část střídky. Vnitřky rohlíků pomažeme máslem, mírně osolíme a střídavě do nich rozložíme kostičky párků a sýra. Potom rohlíky zapečeme pod grilem, až párky zčervenají a sýr se začne rozpouštět. Zapečené nakrájíme na 2 cm díly, pokapeme kečupem a podáváme.

Šunkové smaženky.

Suroviny:
150 gramů šunky, 80 gramů hladké mouky, 3 vejce, mletý pepř, sůl, 1 dl mléka, 50 gramů tvrdého strouhaného sýra, tuk na smažení.
Postup:
Žloutky smícháme s moukou a mlékem, vmícháme jemně nakrájenou šunku, pepř, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Z těsta smažíme tenké placičky, hotové posypeme strouhaným sýrem.

Masové krokety.

Suroviny:
150 gramů vařeného masa, 1 žloutek, 30 gramů hladké mouky, 1,5 dl mléka, 50 gramů šunky nebo dušených žampiónů, kousek cibule, pepř, sůl, muškátový květ, vorčestrová omáčka, citrónová šťáva, 1 lžíce strouhanky, 1 vejce, hladká mouka, 2 lžíce mléka a strouhanka na obalení, tuk na smažení, 30 gramů másla.
Postup:
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, zasypeme moukou, osmažíme ve světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a povaříme v hustou omáčku, popřípadě doplníme trochou vývaru z masa. Maso a šunku (žampióny) pokrájíme na drobné kostičky, spojíme připravenou omáčkou, vmícháme žloutek, citrónovou šťávu, strouhanku, sůl a koření. Uděláme 8 válečků, které trochu smáčkneme do tvaru kroket. Obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném se dvěma lžícemi mléka a ve strouhance a usmažíme na rozehřátém tuku.

Kuřecí kroketky.

Suroviny:
150 gramů pečeného kuřecího masa, 15 gramů másla, 15 gramů hladké mouky, 1 dl mléka, 1 žloutek, 1 lžíce strouhanky, 20 gramů žemle, mletý pepř, muškátový květ, 1 vejce, sůl, hladká mouka, mléko a strouhanka na obalení, tuk na smažení.
Postup:
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme v hustou omáčku. Když prochladne, vmícháme jemně nakrájené kuřecí maso, žloutek, žemli navlhčenou mlékem a rozmělněnou, strouhanku sůl, koření a 2 lžíce šťávy z pečeného kuřete. Ze směsi uděláme 8 válečků, trochu je smáčkneme do tvaru kroket, obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance a osmažíme po všech stranách na rozehřátém tuku.

Šunkové lívanečky.

Suroviny:
30 gramů másla, 30 gramů hladké mouky, 120 gramů šunky, 1 dl kysané smetany, 50 gramů strouhaného tvrdého sýra, muškátový květ, sůl, 2 vejce, tuk na smažení.
Postup:
Hodně změklé máslo utřeme se solí do pěny, postupně vmícháme žloutky, mouku, smetanu, a potom drobně pokrájenou šunku, strouhaný sýr, koření a nakonec tuhý sníh z bílků. Lívanečky pečeme po obou stranách na tuku.

Cukeťáky.

Suroviny:
1 cuketa, sůl, majoránka podle chuti, 2 vejce, mléko, hladká mouka, česnek, sádlo na smažení a pepř.
Postup:
Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, pepř,majoránku, vejce, trochu mléka - všechno tak, aby vznikla kašovitá hmota. Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké cukeťáky dozlatova.

Kysaňáky.

Suroviny:
500 g kyselého zelí, 3 lžíce hlaké mouky, 2 vejce, kmín, majoránka, sůl, lisovaný česnek, olej na smažení a pepř.
Postup:
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, pepřem, česnekem, pouze mírně osolíme. Na rozpáleném tuku smažíme malé placičky.

Dýňáky.

Suroviny:
0,5 kg dýně, 1 vejce, strouhanka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, česnek.
Postup:
Dýni nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě. Uvařenou dýni rozmačkáme vidličkou, zahustíme strouhankou a necháme chvíli odstát. Pak přidáme vejce, koření dle chuti a hladkou mouku. Na pánvi smažíme malé placičky.

Kapustňáky.

Suroviny:
1 kg kapusty, 300 g uzeného bůčku, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 houska, asi 6 lžic mléka, pepř, sůl, majoránka, 2 vejce, podle potřeby strouhanka.
Postup:
Kapustu omyjeme ve studené vodě a odtrháme jednotlivé lístečky do hrnce a spaříme horkou vodou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak umeleme na stroji spolu s cibulí, česnekem a houskou namočenou v mléce. Přidáme na kostičky nakrájené uzené, pepř, sůl, majoránku a 2 vejce. Podle potřeby dáme strouhanku. Smažíme na mírném ohni do zlatova.

Pochodující smraďoch.

Suroviny:
2 Romadúry, 2 tavené sýry, 1 cibule, sladká a pálivá paprika, pepř, špetka chilli, kmín a deci světlého piva.
Postup:
Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, zředíme pivem a dobře promícháme. Vložíme do sklenice a uzavřeme. Necháme uležet 4 dny v lednici.
Příloha: Chléb a pivo.

Mostecký mls.

Suroviny:
300 gr. vařené uzené krkovice, 200 gr. strouhané Nivy, máslo, cibule, hořčice, feferonky, tatarka, křen, sladká paprika, pepř a sůl.
Postup:
Krkovičku nakrájíme na kostičky, nastrouháme Nivu přelijeme tatarskou omáčkou, posypeme drobně krájenou cibulí a strouhaným křenem. Přidáme máslo, hořčici, papriku a pepř. Dobře promícháme a ozdobíme feferonkou.

Buřtový mls.

Suroviny:
2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 4 sterilované okurky, 500 gr. špekáčků, 1 majolka nebo lehká majonéza, pepř a feferonky.
Postup:
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu a nakonec majonézu a trošku pepře a nasekanou feferonku. Vše důkladně promícháme a necháme proležet.

Ševcovský mls.

Suroviny:
500g měkkého salámu, 3 středně velké sterilované okurky, 1 větší cibule, 1 malá majolka
nálev: 3 lžíce kečupu (pikantního), 3 lžíce hořčice, 3 lžíce worcesteru, 3 lžíce oleje a 2 lžíce octa
Postup:
Salám, okurky a cibuli nakrájíme na kostičky (cibuli na menší) a vše spolu promícháme. Kečup, hořčici, worcester, olej a ocet smícháme a necháme přejít varem. Odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí nalijeme nálev napromíchaný salám s okurkami a cibulí, řádně zamícháme a necháme v lednici 24 hod. rozležet. Před podáváním vmícháme majolku.

Fofr utopenci.

Suroviny:
1 kg buřtů, 8 ks větší cibule
Nálev:
2- 3 dcl vody, 1 dcl octa, 1 dcl oleje, 1 dcl hořčice , 1 dcl worchesteru, 1 dcl kečupu, 1 lžíce chilli, sůl, pepř, sladká paprika dle chuti.
Postup:
Nálev povaříme na mírném ohni, stále mícháme. Necháme trochu zchladnout. Buřty a cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme nálevem. Naplníme do sklenic, zavřeme a necháme v chladu proležet.

Utopenci se zelím.

Suroviny:
špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Postup:
Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.

Utopenci.

Suroviny:
Voda, ocet, buřty, cibule, kapie, okurka, kyselé zelí, pepř a sladká paprika.
Postup:
Vodu a ocet svařit a nechat vychladnout. Buřty rozkrájet podélně a ještě na povrchu. Pak buřty obalit v pepři a sladké paprice a vrstvyt do sklenice, nejdříve nakrájenou zeleninu na ni buřty a opakovat dokuť máte suroviny poté zalít vychladlou zálivkou. Nechat alespoň 5 dní odležet v lednici.


Nakládaný hermelín.

Suroviny:
Hermelín, olej, česnek, červená kápie, grilovací koření, steakové koření.
Postup:
Hermelíny rozpůlíme,mezi půlky dáme česnek,kapii,koření a spojíme. Do oleje dáme česnsk, grilovací a sreakové koření a zalijeme tím hermelíny. Čím déle jsou uložené tím lépe.

Hermelínové chuťovky.

Suroviny:
4 sýry Hermelín, sklenice majolky, Dijonská hořčice ostrá a rozsekané burské oříšky.
Postup:
Hermelín rozkrojíme na 8 trojúhelníčků, po všech stranách je potřeme majonézou, do které jsme přimíchali hořčici, a pak je obalíme v rozsekaných opražených burácích. Do každého trojúhelníčku zapíchneme párátko. Dáme vychladit do lednice.

Rajčata s kozím sýrem.

Suroviny:
12 rajčat, 250 gramů kozího sýra, 1 lžíce olivového oleje, 10 nasekaných olivek, 1 stroužek česneku, 6 lístků bazalky, pepř, sůl
Postup:
Z rajčat seřízneme vršek, dužinu vydlabeme, osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem, nasekanými olivkami, rozdrobeným sýrem a na drobno nasekaným česnekem. Vzniklou náplní napěchujeme rajčata a odložíme je na půl hodiny do lednice. Před podáváním ozdobíme rajčata bazalkou.

Chilli pečivo.

Suroviny:
400 gr. polohrubé mouky, 200 gr. tuku Omega, 200 gr. strouhaného sýra, 2 deci šlehačky, chilli koření, sůl, kmín, mák.
Postup:
Do mouky nastrouháme sýr, dáme tuk, chilli koření, přilijeme šlehačku a zaděláme těsto. Dáme je na chvíli do chladu. Pak těsto vyválíme na pomoučněném válu a skleničkou z něj vykrajujeme kolečka. Sypeme solí a různě kmínem, mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Sýrové čtverečky se sezamem.

Suroviny:
250 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 125 g Ramy, 2 vejce, sezamové semínko, sůl.
Postup:
Do proseté mouky dáme Ramu, sýr, vejce, sůl a zpracujeme těsto. V chladu necháme půl hodiny odležet. Potom je rozválíme a vykrajujeme čtverečky, které na plechu potřeme vejcem,
sypeme sezamem a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C.

Sýrové smaženky.

Suroviny:
1 kg brambor, hladká mouka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání,
sůl.
Postup:
Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Do brambor nastrouháme sýr, přidáme vejce, podle potřeby mouku. Osolíme a zpracujeme tužší těsto. Rozválíme na plát o tloušťce 5 mm. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme na obdélníčky a smažíme v horkém oleji dozlatova. Je to vhodná příloha k různým zeleninovým salátům, k pivu, vínu.

Škvarkové placky.

Suroviny:
1/2 kg hl. mouky, 2 celá vejce, kostka droždí, sůl, asi 1/2 kg škvarek a asi 1/2 kg sádla(rozpuštěného) množstvi poznáte až budete těsto zadělávat, + zadělat mlékem.
Postup:
Připravit těsto a dát vykynout na teplé místo. Vymastit plech , dělat placičky a péct.

Slané sýrové sušenky.

Suroviny:
150 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř, sladká červená paprika, 1 vejce, 1 lžíce mletých mandlí, 2 lžíce bílého vína.
Postup:
Zpracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout. Rozválíme, vykrájíme malou skleničkou tvary, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vejcem a různě sypeme mákem, kmínem a sezamem. Pečeme 10 minut v troubě na 160 stupňů.

SÝROVÉ TYČKY.

Suroviny:
250g hladké mouky,250g
strouhaného sýru,250g másla nebo hery,1 žloutek,1celé vejce,sůl,trochu mléka.
Postup:
Vypracujeme těsto,vyválíme 1cm silnou placku potřeme rošlehaným vejcem,posypeme solí,kmínem a
vykrájíme tyčky.Pečeme v rozpálené troubě.

Koláčky brynzové.

Suroviny:
200 g brynzy, 200 g másla, 200 g hladké mouky, vejce, sůl, kmín.
Postup:
Z brynzy, tuku a mouky uděláme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, na plechu potřeme vejcem, sypeme solí a kmínem.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Škvarkové pagáče.

Suroviny:
600 g hrubé mouky, 250 g škvarků, sůl, 40 g droždí, 0,25 l mléka, 1 lžička cukru, 30 g másla, 2 žloutky.
Postup:
Část mouky zaděláme spolu s mletými škvarky a solí. Do druhé části mouky přidáme vykynutý kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, mléko. Těsto propracujeme a necháme vykynout. Pak ho rozválíme, přeložíme škvarkovým těstem a spolu rozválíme na tenko. Přeložíme a necháme vykynout. Opět rozválíme a tak opakujeme několikrát. Z připraveného těsta vykrajujeme kulaté pagáčky, které uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

Brynzové pagáče.

Suroviny:
500 g hladké mouky, 200 g brynzy, 150 g sádla, vejce, sůl, kmín,
trochu sody, 200 ml mléka a vejce na potření.
Postup:
Vymísíme tuhé těsto z mouky, brynzy, sádla, vejce, soli, sody a mléka. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Pak těsto vyválíme, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, nakrájíme obdélníčky nebo kolečka. Potřeme vejcem, posypeme kmínem a v dobře vyhřáté troubě pečeme do růžova.

Pivní preclíky.

Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 125 g ztuženého tuku, 30 g droždí, 2 žloutky, mletý pepř, sůl, cukr. 3,5 dl vlažného piva 8° - napůl světlé, napůl tmavé, sůl a kmín.
Postup:
Zaděláme těsto s rozpuštěným tukem a pivem. Dáme vykynout a tvoříme preclíky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Hermelínové pečivo.

Suroviny:
2 Hermelíny, 10 dkg tuku, 20 dkg hladké mouky, 0,5 sáčku prášku do pečiva, 2 žloutky a 1 lžička Maggi.
Postup:
Hermelíny pomeleme, přidáme tuk, mouku, prášek do pečiva, 1 žloutek a lžičku Maggi. Těsto zpracujeme a necháme odležet v lednici 2 hodiny. Vyválíme plát, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti solí, kmínem, sezamovým semínkem a vypichujeme různé tvary s malými vykrajovátky nebo nakrájíme na malé tyčinky. Pečeme ve výhřáté troubě.

Tyčky sýrové.

Suroviny:
270 g brambor, 270 g mouky, 40 g škrobové moučky, 2 tavené sýry, vejce, 70 g tuku, prášek do pečiva, bílek, sůl a kmín.
Postup:
Z přísad vypracujeme hodně tuhé těsto, z něho vyválené tyčky mažeme bílkem, sypeme kmínem a solí, pečeme do růžova.

Buchty pro chlapy.

Suroviny:
300 g polohrubé mouky, 2 žloutky,1 vejce na potření, 20 g droždí, 2 lžíce másla, mléko, sůl, tuk na pomaštění plechu a klobásy, které vám chutnají.
Postup:
Postup přípravy: Z mouky, droždí žloutků, mléka a špetky soli zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout. Potom jej rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Krájíme obdélníčky. Na každý dáme hromádku nakrájené klobásy. Těsto uzavřeme a vytvarujeme na malé bochánky, které klademe nepříliš těsně k sobě na vymaštěný plech. Necháme ještě vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Vaječní utopenci.

Suroviny:
6 natvrdo uvařených vajec, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 rajčata.
Marináda :
2.5 dl vody s octem (1:2), 3 lžíce oleje, sůl, bobkový list, pepř, nové koření,
Postup:
Vodu s octem a kořením krátce povaříme a necháme zchladnout. Natvrdo uvařená vejce nakládáme do zavařovací sklenice a proložíme plátky rajčat, papriky a cibule. Zalijeme marinádou a necháme 3-4 dny odležet v lednici.

Tvarůžky se šlehačkou.

Suroviny:
2 balení tvarůžek , 1 šlehačka , cibule, pálivá paprika a pepř.
Postup:
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, přidáme nakrájenou cibuli, koření a zalijeme šlehačkou. Necháme odpočinout 1 den ne v lednici, pak můžeme uskladnit v lednici.

Syrečníky.

Suroviny:
2 balíčky olomouckých tvarůžků , 250 g tvarohu, 3 vařené barmbory, 2 vejce,3 lžíce hrubé mouky, olej na opékání, kmín,
pepř a sůl.
Postup:
Tvaroh rozetřeme,smícháme s rozstrouhanými tvarůžky a nastrouhanými brambory, krupicí a vejci. Směs osolíme, přídáme pepř, kmín a dobře promícháme.Tvoříme malé placičky a na rozehřátém tuku je po obou stranách opékáme do růžova.

Bábovka pro chlapy.

Suroviny:
500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, kostka droždí, 250 g másla, 2 vejce, špetka cukru, sůl, 200 g dobré klobásy, 200 g prorostlé slaniny, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 lžíce strouhanky
Postup:
Z hladké mouky, mléka, rozdrobeného droždí, másla, vajec a soli vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout - asi 60 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, na pánvi rozehřejeme olej, vložíme do něj slaninu, klobásu a cibuli, smažíme až cibule zesklovatí, necháme trochu vychladnout, pak zapracujeme do těsta, necháme kynout dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C, vymažeme bábovkovou formu a vysypeme ji strouhankou, potom ji naplníme těstem a pečeme asi 45-50 minut, necháme vychladnout, vyklopíme.

Brynzová kolečka kmínová.

Suroviny:
1 kostka rostlinného tuku, 250 g brynzy, drcený kmín do těsta, 2 hrnky hladké mouky, 1 vejce, 1/2 balíčku prášku do pečiva, špetka soli, 1 žloutek, kmín, mletá paprika.
Postup:
Mouku, tuk, brynzu, vejce, drcený kmín, prášek do pečiva a sůl zpracujeme v hladké těsto, které uložíme na půl hodiny do ledničky. Vyválíme na tlouštku asi 0,5 cm, vykrajujeme, potřeme žloutkem, posypeme kmínem a paprikou, uložíme na plech a upečeme.

Lososové koláčky.

Suroviny:
350 g hladké mouky, 250 g másla, 2 dcl zakysané smetany, uzený losos, strouhaný sýr, vejce na potření.
Postup:
Z mouky, másla a smetany vypracujeme těsto, které necháme v ledničce do druhého dne odpočinout. Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka položíme na suchý plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Na každé kolečko dáme kousek uzeného lososa, posypeme sýrem a upečeme dozlatova.

Brynzovníky k pivečku.

Suroviny.
250 g brynzy, 250 g sádlo, 250 g hladké mouky, sůl, pálivá klobása a vejce na potření.
Postup:
Sádlo, brynzu, mouku a sůl vypracujeme v těsto. Vyválíme na sílu asi půl cm, rozkrájíme na malé čtverečky. Klademe na plech. Potřeme vejcem a na každý kousek vtlačíme kousek klobásy. Upečeme, výborné k pivu.

Cibuláčky.

Suroviny.
30 g droždí, lžička cukru, 1,5 dl oleje, 2,5 dl vlažné vody, lžička soli, 400 g hladké mouky, 2 větší cibule, hrubá sůl, kmín, 1 vejce.
Postup:
Uděláme kvásek. Z oleje, vlažné vody, lžičky soli a hladké mouky zpracujeme na těsto. Necháme chvilku odpočinout. Rozválíme na sílu 1 cm a hrnkem vykrajujeme kolečka a dáme na vymazaný plech. Nakrájíme cibule, zhruba lžičku kostek vmáčkneme do středu, pomažeme vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem. Ve středně vyhřáté troubě dáme na 150 °C péct do zlatova.

Ranečky z listového těsta.

Suroviny:
1 listové těsto, 150 g nivy, 1 kelímek zakysané smetany, 150 g suchého salámu, 1 vajíčko.
Postup:
Nivu nastrouháme a smícháme se smetanou. Listové těsto vyválíme na tenký plát, který radýlkem nakrájíme na čtverečky. Na každý položíme kolečko salámu a malou lžičku směsi z nivy. Růžky čtverečku spojíme do ranečku, položíme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a pečeme rychle v předehřáté troubě.

Kořeněné sušenky.

Suroviny:
180 g změklého másla, 180 g hnědého cukru, 230 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 2 lžíce tmavého rumu.
Postup:
Změklé máslo a cukr utřeme. Ostatní ingredience smícháme a pak vše spojíme, vmícháme rum. Tvoříme hromádky na plech s pečícím papírem, pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 12 minut.

Krabí tyčinky v listovém těstě.

Suroviny:
1 balíček krabích tyčinek, listové těsto mražené - plátky, 200 g anglické slaniny, kořenící sůl na americké brambory.
Postup:
Plátky z listového těsta (prodávají se buď obdélníčky nebo čtverce po 8-10 kusech) překrojíme na trojúhelníky, krabí tyčinku zamotáme do plátku anglické slaniny a zabalíme do listového těsta tak, aby tyčinka z těsta koukala jako mimino z peřinky. Postupně takto zabalíme všechny tyčinky, poklademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořenící směsí. Pokud nám zbyde těsto a schází tyčinky, můžeme plát postrouhat sýrem, přeložit, potřít vejcem a okořenit, nakrájet rádýlkem tenké tyčinky, zakroutit jako vrtulku a přidat na papír k tyčinkám. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Kolečka z Nivy.

Suroviny:
240 g nivy, 240 g hladké mouky, 200 g másla a vejce.
Postup:
Nivu nastrouhat, přidáme mouku a máslo. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme vajíčkem a dáme do trouby na 170 °C péct tak 15 minut.

Křehké sýrové tyčinky.

Suroviny:
250 g polotvdého sýra, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 g tvrdého sýra na posypání, 1 bílek, sůl.
Postup:
Nastrouháme polotrvdý sýr, smícháme s máslem, moukou a žloutky, přidáme sůl podle chuti a budeme hníst po dobu 20 min. Vzniklé těsto rozválíme na placku, kterou skládáme natřikrát a necháme vychladnout v lednici. Tento postup opakujeme třikrát. Poté vyválíme placku o tlouštce 5 milimetrů, potřeme jí sněhem z bílků, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a vykrojíme tyčinky o šířce 1 centimetr a délce 10 centimetrů. Tyčinky pečeme na vymazaném plechu 20 minut.

Pirohy s Nivou.

Suroviny:
2 balíčky listového těsta, 250 g sýra Niva, 250 g tvarohu, 2 vejce, sůl, pažitka.
Postup:
Tvaroh, sýr a žloutky rozetřeme do hustého krému, dosolíme a vmícháme sekanou pažitku. Listové těsto vyválíme a rádýlkem nakrájíme na větší čtverce, které plníme lžící krému. Pevně uzavřeme a dáme na plech s pečícím papírem, kde je potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut.


Lovecké karbanátky z Hermelínu.

Suroviny:
2 hermelíny, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 200 gr mletého Loveckého salámu, sůl, majoránka, pepř, 2 stroužky česneku, strouhanka, olej.
Postup:
Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme mletý salám, vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu. Tvoříme placičky, které obalíme v jemné strouhance a usmažíme na rozpáleném oleji.

Hermelíno-šunkové dukáty.

Suroviny:
2 Hermelíny, 100 g šunky, 100 g Hery, 200 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 žloutky, kmín, sůl.
Postup:
Hermelíny a šunku umeleme, přidáme mouku, prášek do pečiva, tuk a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto. Necháme uležet. Vyválíme plát, skleničkou vykrájíme malá kolečka(dukáty),pomažeme rozšlehaným žloutkem, sypeme solí a drceným kmínem. Pečeme zprudka ve vyhřáté troubě.