Bramborové 1

Zapečené brambory po staročesku


1000 g brambor
500 g kysaného zelí
200 g anglické slaniny
1 cibule
sůl
kmín
mléko
olej

Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Přidáme teplé mléko a uděláme hustší kaši. Na opečenou slaninu přidáme cibuli a mírně osmahneme. Vložíme kysané zelí, kmín a podusíme. Do vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí.
To pokryjeme druhou polovinou kaše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Zdobíme dozlatova osmaženou cibulkou.





Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem


400 g vařených oloupaných brambor
250 g polohrubé mouky
100 g másla
300 g uzeného kuřecího masa
sůl, kmín
1-2 bílky
tuk a mouka na plech

Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku, máslo a vypracujeme těsto, které vyválíme na asi 4mm silný plát.
Vykrajujeme čtverce 10 x 10cm, do středu dáme umleté kuřecí maso a přehneme do trojúhelníku. Pirohy potřeme bílkem, okmínujeme a pečeme asi 15 minut dozlatova ve vyhřáté troubě na 200 °C

Anglické brambory


750 g syrových brambor
1 červenou papriku (ne kapii!)
1 svazek naťových cibulek
250 g anglické slaniny
4 lžíce oleje
sůl, pepř
4 vejce
kadeřavou petrželku

Brambory, papriku a naťové cibulky nakrájíme plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozpustit. Pak ji z pánve vyjmeme a dáme stranou. Ve slaninovém výpeku zahřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme plátky brambor, které opékáme za stálého obracení zhruba 15 minut dozlatova. Přidáme cibulku, papriku i anglickou slaninu, trochu nasekané petrželky a přibližně 5 minut spolu s bramborami podusím
e. Podle chuti osolíme a opepříme.
Pečené brambory podáváme s volskými oky, posypané petrželkou

Granatýr

Uvařit brambory ve slupce,nechat vychladit,oloupat.Uvařit ve slané vodě flíčky.Do hrnce kousek sádla,nechat rozpustit cibuli a přidat na kostičky angl.slaninu,Pak na to rozšťouchat brambory,přidat uvařené flíčky,všechno promíchat a nechat zapéct v troubě do jemně křupava.